Ljuset påverkar vårt välmående

Störs du av att ljuset flimrar på kontoret? Funkar skrivbordslampan bra på hemmakontoret?  Eller har du överhuvudtaget inte reflekterat över din arbetsbelysning? I så fall är det kanske dags nu. Fel belysning kan nämligen påverka ditt välmående. Inte nog med att du behöver anstränga ögonen onödigt mycket – en dålig och felaktig belysning kan faktiskt göra att du blir tröttare än nödvändigt efter en arbetsdag.

En god synergonomi är en del av arbetsmiljön och det är minst lika viktigt som att ha en bra kontorsstol. Och även om det pratas om kaneldoft och vardagsrumskänsla på framtidens kontor, får vi inte glömma bort funktion. Ljuset påverkar vårt välmående. Det kan få oss att känna oss både piggare och tröttare. Många arbetsplatser väljer att ha lite gulare eller varmvita lysrör. Men enligt Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket och docent i industriell arbetsvetenskap, är det är sämre. Ett lite kallare, blåare ljus sänker halten sömnhormon och kan göra dig piggare.

Flimmer, bländning och ljusets riktning är 3 saker som påverkar vår synergonomi. På seminariet ”Nya tider väntar på kontoret” arrangerat av Afa försäkring, visade Hillevi Hemphälä, teknologie doktor i synergonomi, universitetslektor, Lunds Tekniska Högskola, tre enkla sätt att själv testa belysningen. Allt du behöver för att utföra testen är en keps, penna och mobil.

Flimmer

En vanlig källa till huvudvärk är flimmer och felriktade ljuskällor. Flimmer kan ge stressreaktioner i det centrala nervsystemet och därmed leda till trötthet och sämre prestationsförmåga. Övergången från glödlampor till LED lampor har gjort att problemet med flimmer vuxit. Det syns ofta inte med blotta ögat och i LED lampor med bra kvalitet uppstår inget flimmer.

Test 1: Flimmertest
Det lättaste sättet att undersöka belysningen är att rikta en mobilkamera mot ljuskällan (nära) för att se om det uppstår ränder. Ju skarpare och tydligare ränder som rör sig i sidled, desto mer flimmer.

Bländning

Vet du ifall du blir bländad när du sitter framför datorn?

Test 2: Keps test
Ta på dig en keps eller sätt upp händerna mot pannan med handflatorna neråt så att de skärmar av ljuset ovanifrån. Känns det bättre? I så fall blir du bländad av en ljuskälla i din närhet.

Nu gäller det att ta redan på vilken lampa ifall det finns flera så att du kan byta/flytta eller vinkla den. Om det inte går, kanske du kan byta arbetsposition eller plats? Om ljuset kommer från en lysrörsarmatur i taket ska den sitta rakt ovanför den närmaste skrivbordskanten, parallellt med skrivbordet. I annat fall kan den blända eller ge reflexer i bildskärmen.

Ljusets riktning

Ljusets riktning spelar också in. Du vill inte att ljuset från lampan ska komma rakt framifrån. En annan sak att tänka på är att dagsljuset ska komma från sidan. Bildskärmen ska inte vara vänd mot fönstret eftersom det ökar risken för bländning.

Test 3: Penn test
Håll en penna lodrätt mot skrivbordet. Skuggan ska falla från dig som i en halvcirkel.

Kom ihåg, ljuset påverkar vårt välmående och är en viktig del i arbetsmiljön!

Läs mer om hur din visuella miljö kan orsaka fysiska besvär i tidigare inlägg:
Din visuella miljö kan ge dig nackbesvär

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...

Bättre koncentration och fokus. Foto på elever som bär QuietFrames från ett reportage i lokaltidningen.

Bättre koncentration och fokus

Bättre koncentration och fokus är två saker som eleverna på F-2 skolan Robinson Valsön tycker är bra med brusreducerande glasögon. De testar just nu QuietFrames

Pojke sitter i en fåtölj och läser fokuserat med sina svarta QuietFrames. Texten handlar om Arbetsminne, koncentration och fokus.

Arbetsminne, koncentration och fokus

Arbetsminne, koncentration och fokus – hur hänger det ihop egentligen? Det talas mycket om koncentrationssvårigheter i klassrummet och om att barnens uppmärksamhetsförmåga går åt fel