Funkar QuietFrames om du har ADD eller ADHD?

Det ett tag sedan vi presenterade en Superuser men här kommer äntligen en intervju igen. Den här gången handlar det om hur QuietFrames funkar om du har ADD eller ADHD. Vi pratat med Niclas Ankarbranth som driver bloggen Alla tankar samtidigt. Niclas har testat i flera olika miljöer för att se hur QuietFrames fungerar om man har ADD, en funktionsvariation som, precis som ADHD kan göra det svårt att koncentrera sig när hjärnan inte kan koppla bort annat som händer runt omkring.

Niclas arbetar som stödassistent på en daglig verksamhet och har lång erfarenhet av barn och unga med npf, bl.a. inom den öppna fritidsverksamheten och LSS. För ca 3 år sedan, 43 år gammal fick Niclas själv diagnosen ADD. Det är om detta, och om livet med ADD som han skriver i bloggen. Han vill gärna bredda kunskapen så att fler får en bättre bild av vad npf är och samtidigt tipsa om hjälpmedel och strategier för att leva med ADD. Han fick upp ögonen för QuietFrames när han såg oss presentera dem Draknästet på SVT i höstas och kontaktade oss för att reda på hur QuietFrames fungerar om man har ADD eller ADHD.
Du kan läsa hela hans inlägg ”Slipp se eländet om hur han upplevde QuietFrames här.

”Produkten beskrev en lösning på problemet jag hade”

Hur känns det att ha QuietFrames på sig?
Menar du mentalt eller fysiskt? Jag blir betydligt mer effektiv när jag har dem. I mitt fall tror jag att det handlar om att min hjärna inte fokuserar på saker den inte behöver fokusera på. Så det blir lättare att hålla koncentrationen på uppgiften när jag inte blir distraherad av yttre stimuli. Det märktes framför allt på kontoret. När folk går in och ut i bakgrunden och vid sidan och så. Det kan man bli störd av även om de är tysta. Och det blockerar glasögonen väldigt bra.  
Rent mentalt blir det lugnare. 

Hur menar du med lugnare?  
Det blir lugnare i huvudet. Det är det som händer när man inte behöver ta in andra intryck än det som är viktigt. När man klarar av en uppgift man har framför sig. Då behöver jag inte sitta på helspänn och analysera det som händer runt omkring mig.  
Rent fysiskt sitter de väldigt bekvämt.  

När använder du QuietFrames? 
Jag använder dem framför allt när jag sitter i offentliga miljöer och behöver fokusera på en uppgift framför mig. Även om jag byter miljö och kommer hemifrån och vill sitta på ett café så behöver jag ändå få bort intryck från sidorna och då tyckte jag att QuietFrames var fantastiska!  

Varför blev du nyfiken ville du testa glasögonen? 
Jag har som sagt själv en diagnos och beskrivningen av produkten beskrev en lösning på problemet jag hade – d.v.s. viljan att dämpa synliga intryck.  

Vad säger andra?

Har någon i din omgivning reagerat på glasögonen?
Ja, på jobbet reagerade de med nyfikenhet och ville veta mer. Vi jobbar på daglig verksamhet så mina arbetskamrater ville också prova.  

Vad tyckte de?  
De hade förstås många tankar och funderingar. Det alla landar i är att principen enkel och självklar. Det är bra att ta bort intryck. Speciellt i skolmiljö tänkte många.  

Vilka fler tror du skulle ha nytta av QuietFrames? 
I kontorslandskap skulle de vara väldigt bra sa en person som jobbade som mellanchef.  
Själv tror jag att de flesta där skulle ha nytta av dem. Om jag vore chef skulle jag i alla fall tänka att personalen skulle bli mer effektiv med QuietFrames. Kontorslandskap är för övrigt en miljö som jag verkligen inte kan förstå finns, särskilt om man jobbar med viktiga saker som kräver koncentration. 

Studenter skulle också absolut må väldigt bra av det.  
För personer med npf känns vardagsanvändning som en självklarhet.  

Finns det andra reflektioner som du vill dela med dig av? 
Min första reflektion när jag fick hem dem var att det är ett så enkelt, effektivt och okomplicerat verktyg. Då blir det lätt att ta till sig och kräver ingen energi av mig som användare för att det ska fungera.
Man märker resultatet direkt. Jag gjorde det i alla fall. 
När något blir lugnt och man vanligtvis aldrig upplever lugn, det är klart att det kommer emotionella uttryck i form av glädje.  

Skulle du rekommendera QuietFrames till andra? 

O ja! 

Vad blev svaret?

Så tillbaka till frågan: Funkar QuietFrames om du har ADD eller ADHD?
För Niclas definitivt. Alla är vi olika så klart, men hör av dig till info@ambicare.se om du tror att det skulle fungera för dig, någon medarbetare eller annan i din närhet som du bryr dig om!

Läs mer om QuietFrames och hur Visuell Brusreducering® fungerar här.

Gå till Niclas blogg här

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...