Lugnare atmosfär i klassrummet och mer produktiva elever

Enklare, smidigare och mer inkluderande säger pedagogerna. Lättare att fokusera och mindre störd av kompisarna runt omkring säger eleverna. Det senaste året har över 500 elever från olika skolor runt om i landet testat brusreducerande glasögon – ett nytt verktyg för bättre fokus i klassrummet. Resultatet? Lugnare atmosfär i klassrummet och mer produktiva elever.

Vad är brusreducerande glasögon?

Brusreducerande glasögon är ett verktyg som reducerar visuellt brus – dvs onödiga synintryck.
60-80% av alla intryck hjärnan bearbetar under en dag kommer från synen. Om vi minskar på dessa intryck kan vi minska belastningen på hjärnan och frigöra kognitiv kapacitet.

Teorin bygger på kunskap om hjärnans utveckling och hur den utvecklats (eller inte) sedan vi levde på savannen. När en elev ska utföra en uppgift tar hens hjärna in och analyserar all information i omgivningen – även sådant som inte tillhör arbetsuppgiften. Det kan vara inredning, belysning, kompisar, ljussignaler från mobiler eller något som händer utanför fönstret. Det är en kognitiv belastning som påverkar elever på olika sätt beroende på vilka förutsättningar man har från början. Läs gärna hela inlägget Finns det lejon i klassrummet?

QuietFrames brusreducerande glasögon har en avskärmning på sidan och en bit in på linsen som gör att synfältet reduceras. Det betyder färre distraktioner från omgivningen som stör koncentrationen. De är även avskärmade i ovankant för att dämpa skarpa ljuskällor eller störande flimmer.

Lugnare atmosfär i klassrummet och mer produktiva elever

Tillsammans med specialpedagoger och lärare har vi testat QuietFrames på över 500 elever på olika skolor runtom i landet. Resultaten och feedbacken är väldigt positiva:

👉 Eleverna orkar läsa längre texter. Detta är den vanligaste feedbacken vi fått från äldre elever som testat (högstadiet)

👉 Både lärare och elever vittnar om att eleverna får mer gjort. De som vanligtvis inte hinner färdigt under lektionstid har blivit klara först av alla när de använt glasögonen.

👉 Eleverna blir mindre störda av av allt som händer runtomkring. För särskilt lättdistraherade blir effekten ännu större.

👉 Lugnare atmosfär i klassrummet. Flera lärare upplevde att hela klassen blev lugnare även om det bara var en del av dem som använde QuietFrames. I testerna har vi använt 5 par glasögon i varje klass och låtit eleverna testa i tur och ordning efter klasslistan.

👉 De är mindre och smidigare än bänksskärmar. Framför allt är de mindre exkluderande och gör det lättare att interagera med eleverna.

 ”Det har blivit magiskt” 

Fagernässkolan var en av de första skolorna att köpa in QuietFrames till utvalda elever. I intervjun med SVT Nyheter Norrbotten berättar specialpedagogen hur brusreducerande glasögon kan hjälpa elever som är rörliga, vill se vad som händer runtomkring och har svårt att hålla fokus. För 7-åriga Elise som fått ett par glasögon har det gjort stor skillnad, ”det har blivit magiskt”, säger hon.

Titta gärna på hela intervjuerna på SVT:s webb
Intervju med specialpedagog
Intervju med elev

”Det blir en lugnare atmosfär i klassrummet”, ”Eleverna får mer gjort” ”Jag blir mindre störd av mina kompisar”. På våra sociala medier postar vi kontinuerligt referenser från våra användare. Följ oss gärna om du är nyfiken och vill veta mer om hur vi jobbar för en tillgänglig lärmiljö och hur QuietFrames kan vara ett bidrag till npf-säkrade klassrum.
Vi finns på Facebook och Instagram där vi heter Visuell brusreducering® och på LinkedIn under AmbiCare.
Föredrar du information direkt till din mail kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Öppet köp i 30 dagar

Vill ni också ha lugnare atmosfär i klassrummet och mer produktiva elever? Nu kan ni testa QuietFrames i lugn och ro i utvalda klasser. Vi erbjuder öppet köp i 30 dagar vid köp av 5 st QuietFrames för 9900 SEK ex moms. Vi hjälper er med införande och utvärdering som vi sammanställer till ett beslutsunderlag. Om ni inte är nöjda returnerar ni glasögonen och får pengarna tillbaka. Erbjudandet gäller även för testperiod i samband med höstterminens start. Läs mer här, eller hör av er till oss på info@ambicare.se.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...