QuietFrames är en livsinvestering!

Dominique Jassy, legitimerad psykolog har testat våra brusreducerande glasögon, QuietFrames på ett trettiotal barn och ett tjugotal vuxna, både med och utan npf diagnos. Hennes slutsats: QuietFrames skulle kunna hjälpa flera barn och unga att förbättra sina resultat. ”Jag rekommenderar verkligen skolor att köpa in dem. QuietFrames är en livsinvestering!”

Varför har vi inte haft det här tidigare?!

Dominique förstod och gillade tanken med brusreducerande glasögon direkt när hon hörde talas om dem, men blev ändå positivt överraskad när hon testade. ”Resultatet var långt över förväntan. Jag har jobbat med skolor i 15 år och provat många olika saker. Det har t.ex. varit en kamp att få igenom att barn med behov ska få ha keps eller hoodie eller mössa i skolan just för att de behöver skärma av, men med glasögonen behövs inte det. Jag förstår inte varför vi inte har haft här tidigare?!

Vad var det som gjorde att du blev nyfiken när du hörde talas om QuietFrames? 

Dels har jag diagnoser själv, dyslexi och dyskalkyli, så jag vet ju hur det är att ha koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter. Min lust att lära har alltid varit stark, men har många gånger hindrats av att jag inte har kunnat fokusera. För mig har de visuella störningarna varit jobbigast, allt från rörelser till mycket saker på väggarna. Men även det auditiva har gjort att jag tappat fokus, t.ex. när folk har pratat, tappat en penna eller andra ljud. 

Jag har jobbat i 20 år i skolans värld och med koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter. Vi har länge använt oss av både öronproppar och sen hörselkåpor till både barn och ungdomar och vuxna. Där jag har sett att barnen, ungdomarna och de vuxna har kunnat förbättra sina resultat. Så när glasögonen kom tänkte jag, Yes, ett komplement!

Det här är precis det jag behöver

En person med npf behöver hjälp att avgränsa för att kunna fokusera på det de har framför sig. Filtrena åker upp och ner och det kan de inte kontrollera själv utan de åker upp och ner som en som en jojo eller som en trasig persienn. Jag träffar många barn och ungdomar som använder mössa eller huva eller keps så när QuietFrames kom tänkte jag direkt att det här är precis det jag behöver! Att stänga av det som finns runt omkring för att kunna fokusera på det man ska fokusera på. Jag har testat på väldigt många och alla säger samma sak – oavsett om de har en npf diagnos eller inte så blir det enklare att fokusera! 

8 av 10 känner sig lugnare och mindre stressade

När jag gör läs- och skrivtest på barn så kan jag se – och även när jag gör begåvningstester, att barnen scannar av en bild. De scannar då av hela bilden och det är svårt för dem att avgränsa. Men när de har haft glasögonen på sig blir det lättare för dem att fokusera på just det de har framför sig och vi kan ringa in det på ett annat sätt.

Barn som har läs och skrivsvårigheter när de läser en text brukar ha ett vitt papper så de bara tar en rad i taget för att inte allting ska flyta samman. Här ser jag också att glasögonen hjälper. Vet inte hur, men på något märkligt vänster, så får man till det så att det blir ännu mer avgränsat och enklare. 

Visuell och auditiv avgränsning fungerar, oavsett om det är barn, ungdomar eller vuxna. De säger att de får hjälp att slappna av. När de inte behöver inte ha koll på så många faktorer samtidigt har de lättare att komma ihåg det de har läst eller gjort. Jag har intervjuat barnen efteråt, 8 av 10 säger att de känner sig lugnare och mindre stressade. Prestationsångesten minskar och de kan göra mer och få bättre resultat.

Det borde finnas minst 5 par i varje klassrum

Vad är barnens inställning till att prova? Är de svårövertalade?
Nej. Jag presenterar det för dem och säger, vi kan testa. De får börja prova inne hos mig och sen vill de flesta inte bli av med dem. Så det är tvärtom, enkelt. Vissa tycker att det känns lite märkligt i början, de är ju inte vana vid att ha glasögon, men de hanterar det bra.

Det handlar så klart mycket om hur du presenterar saker för barn och det är ju en del av mitt jobb som jag ska vara proffs på ;-). Barnen kommer ju till mig för att de har koncentrations- och uppmärksamhetssvårigheter. Och när de kommer till mig och märker att saker och ting blir bättre, ja då är det klart att då köper de det jag säger.  Så det är inte svårt, det gäller bara hitta rätt väg in.

Idag är det naturligt med hjälpmedel t.ex hörselkåpor i klassrummen. De finns där så att eleverna kan gå och hämta. Jag ser att det här skulle kunna fungera på samma sätt. Att det skulle finnas minst 5 glasögon i varje klassrum så att de som vill kan gå och hämta när de behöver. Det är ett jättebra komplement som kan underlätta för många! Det är därför jag säger att QuietFrames är en livsinvestering.

Får jag ha dem under lovet?

Vad har du fått för spontana reaktioner från användarna? 

Wow vad häftigt! 
De här vill jag ha! 
Wow, jag måste visa min mamma och pappa, får jag ta med dem hem? 
Får jag ha dem under lovet? 

Alltså, det är bara, bara positivt. Jag har inte hört någon som har varit negativ. 

Det låter nästan för bra för att vara sant, har du inte fått några negativa kommentarer?

Nej, det är nog första gången jag testar en produkt som jag inte fått höra något negativt om.
Jo kanske, jag har fått kommentarer från ett fåtal vuxna som har sagt att det kändes lite konstigt. Men det var personer som inte har npf. De är inte lika vana vid att vara annorlunda ;-). De skrattade lite och kände sig lite generade. Jag bara avdramatiserade det. Sen insåg de att de faktiskt funkade och kom och frågade om de kunde få låna dem igen. Det var nog lite skönt ändå, sa de. Ja, visst absolut! Det klart att du får låna dem igen sa jag 🙂

Förbättrar QuietFrames elevernas resultat?

Om barn och unga blir hjälpta av dem i klassrummet, tror du att det skulle kunna hjälpa dem att få bättre betyg? 

Ja, ja, ja!

Skulle du rekommendera skolor att köpa in QuietFrames? 

Ja! Det är inget att snacka om. QuietFrames är en livsinvestering. 

Dominique arbetar som psykolog sedan 20 år. Hon jobbar både med barn, ungdomar och vuxna och är idag skolpsykolog på 4 olika skolor. 

QuietFrames är ett verktyg för Visuell Brusreducering®. De ser som ett par glasögon med avskärmning på sidorna och en bit in på linsen. Avskärmningen tar bort onödiga synintryck och minskar därmed belastningen på hjärnan. En ytterligare avskärmning i ovankant gör att man som ljuskänslig blir mindre störd av exempelvis takbelysning (undviker bländning). Våra tester visar att 76 % anser sig kunna fokusera bättre när de använder QuietFrames.

Läs mer på hemsidan om hur QuietFrames fungerar

Fler bilder finns på QuietFrames.store

Läs vårt inlägg på Arbetsplatsen i fokus om ”Arbetsro i skolan och mentala tekniker”

#quietframesiskolan

 

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...

Bättre koncentration och fokus. Foto på elever som bär QuietFrames från ett reportage i lokaltidningen.

Bättre koncentration och fokus

Bättre koncentration och fokus är två saker som eleverna på F-2 skolan Robinson Valsön tycker är bra med brusreducerande glasögon. De testar just nu QuietFrames

Pojke sitter i en fåtölj och läser fokuserat med sina svarta QuietFrames. Texten handlar om Arbetsminne, koncentration och fokus.

Arbetsminne, koncentration och fokus

Arbetsminne, koncentration och fokus – hur hänger det ihop egentligen? Det talas mycket om koncentrationssvårigheter i klassrummet och om att barnens uppmärksamhetsförmåga går åt fel