Tillbaka till arbetsplatsen igen efter Covid

En kopp kaffe hemma i soffan medan du loggar in på Teams mötet. Fikapaus vid köksbordet i stillhet. En kort promenad på lunchrasten innan du går tillbaka till hemmakontoret utan att fastna i diskussion med kollegan. Känns det igen? Arbetsdagar där du får tid för återhämtning och kan prestera som bäst.
Under pandemin som nu pågått i mer än 2 år så har det blivit en vana för människor att arbeta hemifrån, för de som kan arbeta hemifrån. Vi har anpassat oss till att kunna ta fram datorn och arbeta vid köksbordet eller ändra om ett rum till ett arbetsrum. Det har blivit den nya vardagen för många. Nu ska vi tillbaka till arbetsplatsen igen efter Covid då pandemin börjar ticka av.

Vad kan detta ge för effekt hos människor? Kanske en social press? Man ska ut till stimmet i kollektivtrafiken. Det är bullriga miljöer, kollegor som svischar förbi ens kontorsplats när man är mitt inne i sina arbetsuppgifter. För somliga är det jättetrevligt att komma tillbaka till kontoret. Du får tillbaka social samvaro, diskussioner kan vara lättare att hantera än när det sker digitalt. Även om det finns fördelar med detta så har många trivts bra i sin hemmamiljö. De som njuter av lugnet.
👉 Alla gillar inte småprat över fikabordet eller på lunchrasten.  

Samhället idag är en stressig miljö. Vi skyndar oss snabbt iväg på morgonen för att hinna med färdmedel såsom buss, spårvagn eller tunnelbana. Du har 3 viktiga möten under dagen men allt buller och oväsen i kollektivtrafiken gjorde dig trött innan du ens hunnit fram till jobbet. Att då kunna filtrera ut omgivningen, gå in i sin egen bubbla och trycka på en paus-knapp är det nog flera som har velat just där och då. 

Vad är det hjärnan reagerar på?

Att ta fram och hitta hjälpmedel för att människor ska minska på stressfaktorn har blivit en avgörande aspekt för människors hälsa. Idag är vi mer stressade och tar på oss mer uppgifter än hur det såg ut förr i tiden. Hjälpmedel kan vara allt från öronproppar, brusreducerade hörlurar eller skärmväggar på kontoret. Skärmväggar är speciellt effektivt för de som arbetar i öppna kontorslandskap. Alla har inte möjlighet att få tillgång till egna rum, då är det särskilt viktigt att kunna skärma av och få arbeta ostört. 

Men vad är det som gör oss så stressade och vad är det hjärnan reagerar på? Dagligen så matas vi med tusentals syn och ljudintryck. Vissa är benägna att reagera mer på det än andra. Har du till exempel HSP (Highly Sensivite Personlity) så kan det vara så att du reagerar extra starkt om det blir för mycket ljud. Men också personer som utsätts för mycket stress. Har du för mycket i huvudet, kanske ouppklarade uppgifter som ligger på hög och väntar på dig så blir du extra mottaglig för yttre faktorer som till exempel höga ljud eller för stark belysning. Det är något som många kan känna igen sig i. 

Ultimat focusmode när du behöver det

Om du istället har möjlighet att filtrera ut omgivningen och bara få FOKUSERA på ditt. Då skulle det vara en stor fördel för mångas hälsa ur ett positivt perspektiv. Är detta något som låter intressant för dig? Skulle du vilja skärma av din omgivning när du är tillbaka på arbetsplatsen igen efter Covid? Eller du kanske behöver fokusera extra mycket i din hemmamiljö och vill sitta helt ostört? Våra brusreducerade glasögon QuietFrames hjälper dig att hamna i ett ultimat focusmode när du behöver det. De minskar flimmer från stark belysning och reducerar synintryck runt omkring dig. 

Klicka på länken så kan du läsa mer om våra QuietFrames.

Gillade du den här artikeln? Då kan du också läsa om vägen tillbaka till arbetet efter utbrändhet. Klicka här.

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...

Bättre koncentration och fokus. Foto på elever som bär QuietFrames från ett reportage i lokaltidningen.

Bättre koncentration och fokus

Bättre koncentration och fokus är två saker som eleverna på F-2 skolan Robinson Valsön tycker är bra med brusreducerande glasögon. De testar just nu QuietFrames

Pojke sitter i en fåtölj och läser fokuserat med sina svarta QuietFrames. Texten handlar om Arbetsminne, koncentration och fokus.

Arbetsminne, koncentration och fokus

Arbetsminne, koncentration och fokus – hur hänger det ihop egentligen? Det talas mycket om koncentrationssvårigheter i klassrummet och om att barnens uppmärksamhetsförmåga går åt fel