Visuellt brus – vad är det?

Visuellt brus är all visuell data som din hjärna behöver bearbeta – utöver de intryck du faktiskt vill och behöver ta in. Rent fysiskt är det elektriska signaler som går från alla dina synintryck som bearbetas i din hjärna.

Ju fler elektriska signaler, desto mer brus.
Ju mer brus, desto större belastning på din hjärna.

Tar du bort en del av bruset minskar belastningen och din hjärna får mer bandbredd över till det du vill fokusera på. Om alla intryck skulle nå hjärnan ofiltrerat skulle vi bli överstimulerade och ineffektiva. För att t.ex. få något gjort under en arbetsdag är det helt avgörande att vi kan sortera bort ovidkommande information.

Stress försämrar vår filterfunktion. Vid för hög anspänning blir alarmsystemet triggat och vi hamnar i hypervaksamhet (hypervigilance). Historiskt var det extremt viktigt för överlevnaden på savannen att vi upptäckte minsta rörelse i busken. Våra hjärnor reagerar än idag på stress genom att aktivera överlevnadsinstinkten, vilket påverkar oss på olika sätt, bl.a. att vi lättare störs av kollegors rörelser i periferin om vi sitter i öppna kontorsmiljöer.

LÄS MER
https://arbetsplatsenifokus.se/kunskapsbank/fysisk-arbetsmiljo/vad-ar-visuellt-brus/

Dela:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Andra läste också...