Visuellt brus – vad är det?

Visuellt brus är all visuell data som din hjärna behöver bearbeta – utöver de intryck du faktiskt vill och behöver ta in. Rent fysiskt är det elektriska signaler som går från alla dina synintryck som bearbetas i din hjärna.

Ju fler elektriska signaler, desto mer brus.
Ju mer brus, desto större belastning på din hjärna.

Tar du bort en del av bruset minskar belastningen och din hjärna får mer bandbredd över till det du vill fokusera på. Om alla intryck skulle nå hjärnan ofiltrerat skulle vi bli överstimulerade och ineffektiva. För att t.ex. få något gjort under en arbetsdag är det helt avgörande att vi kan sortera bort ovidkommande information.

Stress försämrar vår filterfunktion. Vid för hög anspänning blir alarmsystemet triggat och vi hamnar i hypervaksamhet (hypervigilance). Historiskt var det extremt viktigt för överlevnaden på savannen att vi upptäckte minsta rörelse i busken. Våra hjärnor reagerar än idag på stress genom att aktivera överlevnadsinstinkten, vilket påverkar oss på olika sätt, bl.a. att vi lättare störs av kollegors rörelser i periferin om vi sitter i öppna kontorsmiljöer.

LÄS MER
https://arbetsplatsenifokus.se/kunskapsbank/fysisk-arbetsmiljo/vad-ar-visuellt-brus/

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...

Bättre koncentration och fokus. Foto på elever som bär QuietFrames från ett reportage i lokaltidningen.

Bättre koncentration och fokus

Bättre koncentration och fokus är två saker som eleverna på F-2 skolan Robinson Valsön tycker är bra med brusreducerande glasögon. De testar just nu QuietFrames

Pojke sitter i en fåtölj och läser fokuserat med sina svarta QuietFrames. Texten handlar om Arbetsminne, koncentration och fokus.

Arbetsminne, koncentration och fokus

Arbetsminne, koncentration och fokus – hur hänger det ihop egentligen? Det talas mycket om koncentrationssvårigheter i klassrummet och om att barnens uppmärksamhetsförmåga går åt fel