Visuell brusreducering

Varför?

60–80% av intrycken som hjärnan bearbetar kommer via synen. Vår hjärna har inte utvecklats nämnvärt på ca 40 000 år. Reptilhjärnan, även kallad amygdala, är till för att vi ska reagera instinktivt och omedelbart på faror. När vi levde på savannen hängde vår överlevnad på att vi tog in alla intryck, framför allt de som kom från sidan. På den tiden hade visuell brusreducering kunnat kosta dig livet. Idag däremot, kan visuell brusreducering istället öka din livskvalitet.

Behovet i arbetsmiljön

När du jobbar behöver din hjärna ta in och sortera allt – även det som inte tillhör arbetsuppgiften. ”Behövs intrycket för min överlevnad? Bidrar det till mitt välmående? Är det ett potentiellt hot?”. Detta görs på en millisekund och du märker det inte själv, men det är sortering som sker på bekostnad av din hjärnas bandbredd. Vi kan reducera visuellt brus på olika sätt – precis som vi kan reducera de ljud och brus som vi inte behöver med ett par hörlurar eller öronproppar.

Kontoret blir ”farligare” när du är stressad

Stress har en påverkan på oss på många sätt, men visste du att vi går in i ett tillstånd av ”hypervaksamhet” när vi blir stressade? Det blir svårare att filtrera bort intryck utifrån. På savannen var det livsfarligt att inte upptäcka allt, framför allt när vi var stressade. 

Synintryck som inte behövs i ett kontorslandskap

Det är tack och lov sällan vi blir attackerade av en björn när vi sitter i ett kontorslandskap. Faktiskt så kan de flesta av oss känna oss trygga med att vi inte svävar i livsfara under arbetsdagen. De synintryck som du behöver för att utföra ditt arbete framför datorskärmen kommer för det mesta framifrån. Synintrycken som kommer från sidan och uppifrån är kanske kontorsinredning, belysning, kollegor som går förbi, en ljussignal från mobilen (om du har den på ljudlöst) eller trafik utanför fönstret. 
Du kan läsa mer om visuell brusreducering på arbetsplatsen här.

7 tips för visuell brusreducering

1. Brusreducerande glasögon 

Brusreducerande glasögon är en enkel och flexibel lösning som fungerar på flera olika sätt. 

  • Du filtrerar automatiskt bort visuellt brus från sidan och uppifrån. Vi blir lugnare och kan fokusera på det vi ser. (För hästar har vi använt denna teknik för fokus och ”arbetsro” länge.)
  • Flimrande och ohälsosamma ljuskällor dämpas.
  • Du försätter dig själv i fokusläge – och signalerar till dig själv att du har avsatt tid och energi på denna arbetsuppgift. 
  • Du signalerar till dina kollegor att de inte ska störa när du vill fokusera.
  • Olika typer av filter i glaset kan skydda dig från skadligt blåljus eller om du är högkänslig kan de hjälpa dig minska det skarpa ljuset i LED-belysningen.

2. Växter 

Bra för ditt välmående på många sätt. Naturen verkar lugnande på oss och kan skydda mot viss insyn vid din arbetsplats. Tyvärr är lösningen inte heltäckande och kan väcka din nyfikenhet på olika sätt. 

3. Pomodorometoden

Ställ en klocka på ca 20-25 minuter. Därefter tar man du paus på 5 minuter med hjärnvila (dvs undvik kolla på sociala medier, nyheter eller liknande). Ställ klockan på en ny period med efterföljande paus. Efter 2-3 arbetpass behöver du ta en längre paus.

4. Metoder för fokusträning 

För att lättare hamna i fokusläge och träna dig i att bortse från distraktioner kan du öva på olika mentala tekniker. Det kan ta tid att träna upp förmågan, men teknikerna är väldigt användbara i många situationer.

5. Bås för koncentration 

Små bås för koncentration har blivit mer populära. De anställda kan gå in i rummet och stänga dörren om sig. En nackdel som anställda upplever är att de behöver byta flytta på sig från den ordinarie platsen för att kunna jobba fokuserat. 

6. Skrivbord med justerbar skärm 

En lösning med justerbara, t.ex. höj- och sänkbara skärmväggar runt skrivbordet beroende på hur mycket avskärmning du behöver för tillfället. 

7. Möblering på andra sätt

Skärmväggar, bänkskärmar eller extra stora datorskärmar. Det förekommer även innovationer i form av ”bubblor” som den anställde trär över sin bänk etc. Kan vara svårt att möblera om efter individuella behov i stunden.

Vill du testa Ambicares brusreducerande glasögon?

Läs mer här >

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Andra läste också...

Bättre koncentration och fokus. Foto på elever som bär QuietFrames från ett reportage i lokaltidningen.

Bättre koncentration och fokus

Bättre koncentration och fokus är två saker som eleverna på F-2 skolan Robinson Valsön tycker är bra med brusreducerande glasögon. De testar just nu QuietFrames

Pojke sitter i en fåtölj och läser fokuserat med sina svarta QuietFrames. Texten handlar om Arbetsminne, koncentration och fokus.

Arbetsminne, koncentration och fokus

Arbetsminne, koncentration och fokus – hur hänger det ihop egentligen? Det talas mycket om koncentrationssvårigheter i klassrummet och om att barnens uppmärksamhetsförmåga går åt fel